برق نیست اما آلودگی هوا هست!

برق نیست اما آلودگی هوا هست!

آفتاب‌‌نیوز :

 روز گذشته سازمان هواشناسی نسبت به افزایش غلظت آلاینده‌های جوی و کاهش کیفیت هوا به‌ویژه در اوایل صبح از روز گذشته تا فردا دوشنبه (۲۶ تا ۲۸ آبان‌ماه) در تهران، کرج، اراک، اصفهان و اهواز هشدار زردرنگ داد. 

در این شرایط افزایش غلظت آلاینده‌ها، افزایش شاخص آلودگی هوا درحد ناسالم برای گروه‌های حساس و درصورت عدم مهار منابع آلاینده در مناطق پرتردد ناسالم برای تمام گروه‌ها دور از انتظار نیست. 

همچنین آلودگی هوا مدارس کلانشهر اهواز و پنج شهر دیگر استان خوزستان را تعطیل کرد. در نقشه هوایی جهانی، شدت آلودگی اهواز ناسالم برای تمام گروه‌ها نشان داده شده است. شاخص آلودگی اهواز عدد ۱۵۸ را برای روز گذشته نشان می‌داد. اراک نیز که یکی از شهر‌های اعلام‌شده از سوی هواشناسی شاخص آلودگی آن ۱۶۲ بود و این عدد برای تمامی گروه‌ها ناسالم است. برای اصفهان نیز عدد ۱۷۰ نشان داده شده بود. شاخص آلودگی هوای کرج ۱۱۱ و تهران نیز ۱۲۱ بود. 

صداقت رئیس‌جمهور ایده زیست‌محیطی توقف مازوت‌سوزی را رد کرد

چند روز گذشته المیرا شریفی‌مقدم در آنتن زنده از فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت می‌پرسد که چند درصد از آلودگی هوا به دلیل مازوت‌سوزی است؟ مهاجرانی در پاسخ می‌گوید عدد دقیقی ندارم. شریفی‌مقدم نیز در یک پیش‌دستی از پیش تعیین‌شده به مهاجرانی می‌گوید طبق اعلام سازمان محیط زیست تنها ۷ درصد از آلودگی هوا به دلیل مازوت‌سوزی است. 

چند روزی بود که همه‌جا از توقف مازوت‌سوزی به نفع سلامت مردم سخن می‌گفتند. تا جایی که حتی معاون اجرایی رئیس‌جمهور برای خاموشی‌های احتمالی پیش رو از مردم عذرخواهی کرده و گفته بود: «قرار نیست تعدادی بمیرند تا ما برق داشته باشیم.»

درنهایت رئیس‌جمهور روز چهارشنبه هفته گذشته رو به دوربین خبرنگاران تصمیم گرفت واقعیت ماجرا را با مردم درمیان بگذارد. پزشکیان پس از جلسه هیأت دولت در جمع خبرنگاران اعلام کرد که ذخایر ما کم است و احتمال دارد در زمستان دچار مشکل شویم. درنهایت اکنون مجبوریم ذخایرمان را مدیریت کنیم. این سخن رئیس‌جمهور دلایل زیست‌محیطی مازوت‌سوزی را به حاشیه برد و ترند روز‌های اخیر رسانه‌ها در رابطه با کمبود ذخایر انرژی، کمبود نیروگاه‌ها و مدیریت سوخت باقی مانده تا پایان زمستان بود و دیگر کسی نگران نفس‌های مردم نبود! 

پس از گذشت تب ارائه تحلیل‌های مختلف در رابطه با مدیریت سوخت و انرژی؛ شنبه یعنی روز گذشته، ذرات ریز معلق در آسمان چند کلانشهر رؤیت شد. همین امر کافی بود تا مجدداً صحبت از جان و سلامتی مردم توسط مسئولان متولی به میان بیاید و مردم کلان‌شهر‌های اراک، اصفهان و کرج این پرسش را مطرح کنند که چرا پس از توقف مازوت‌سوزی نیز آلودگی‌ها همچنان ادامه دارد؟ 

ارائه داده‌های ناقص همچنان ادامه دارد

در این بین تهران و اهواز از کلان‌شهر‌های آلوده و با شاخص آلودگی بیش از ۱۰۰ بودند. پیش از این احمد طاهری، سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم به «فرهیختگان» گفته بود بخش قابل‌توجهی از آلودگی تهران به دلیل منابع متحرک یعنی ماشینهاست و آنقدر‌ها هم به مازوت ارتباطی ندارد. در اینجا اگر دلیل آلودگی تهران را منابع متحرک فرض بگیریم؛ این سؤال به وجود خواهد آمد که پس چرا دولت، آلودگی هوا را به مازوت‌سوزی ربط داد و از توقف مازوت‌سوزی در سه کلانشهر کرج، اصفهان و اراک گفت. با توقف مازوت‌سوزی چرا همچنان شاهد آلودگی‌ایم؟ دلیل واقعی آلودگی این سه کلانشهر چه چیز است؟ هواشناسی کشور برای پنج کلانشهر یادشده وضعیت زردرنگ در سه روز اول هفته جاری اعلام می‌کند. در این بین، اما باز هم دلیل آلودگی و حتی تعطیلی اهواز اعلام نمی‌شود. 

نکته تأسف‌آور، اما عدم دسترسی اصولی شهروندان به اعداد ثبت‌شده توسط سامانه پایش کیفی هوای کشور است، یعنی شهروندان نمی‌توانند به تفکیک و به صورت اصولی تعداد هوای پاک شهر‌هایشان را بررسی کنند یا تعداد روز‌های ناسالم آبان امسال با آبان ۱۰ سال گذشته شهر‌هایشان را مقایسه کنند. دسترسی ایجادشده در سایت کلی، تفکیک و به‌روز نشده است. بد نیست سازمان متولی دلیل ارائه این اعداد درهم و شلخته را به هموطنان اعلام کند و بگوید چرا مردم شهر‌های مختلف اجازه بررسی و مقایسه روز‌های پاک، سالم و ناسالم شهر‌هایشان را ندارند؟ 

از ابتدای سال تا ۲۶ آبان‌ماه تهران چند روز هوای پاک داشته است؟ 

یکی از شهر‌های آلوده اعلام‌شده توسط سازمان هواشناسی کشور تهران بود. براساس اعلام سایت کنترل کیفیت هوای تهران از اول فروردین امسال تا ۲۶ آبان پنج روز هوای پاک، ۱۶۴ روز هوای قابل‌قبول، ۷۱ روز حساس برای گروه‌های حساس و دو روز ناسالم در تهران داشتیم. در همین بازه زمانی نیز سال گذشته هشت روز هوای پاک، ۱۷۱ روز قابل قبول، ۵۷ روز ناسالم برای گروه‌های حساس و ۶ روز ناسالم در تهران داشتیم. در سال ۱۴۰۱ نیز از ابتدای فروردین تا ۲۶ آبان تنها دو روز هوای پاک ثبت شده است. همچنین ۱۳۶ روز هوای قابل‌قبول، ۹۲ روز هوای ناسالم برای گروه‌های حساس، هشت روز ناسالم، دو روز بسیار ناسالم و دو روز خطرناک ثبت شده است. 

نکته حائز اهمیت در جدول تهیه‌شده از هوای آبان سال‌های مختلف تهران این است که شهروندان تهرانی آبان‌ماه ۶ سال گذشته خود را بدون هوای پاک گذرانده‌اند. 

منبع: روزنامه فرهیختگان

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "برق نیست اما آلودگی هوا هست!" هستید؟ با کلیک بر روی حوادث، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "برق نیست اما آلودگی هوا هست!"، کلیک کنید.