تجربه پلاسکو و متروپل به کمک انفجار بندرعباس آمد؟

تجربه پلاسکو و متروپل به کمک انفجار بندرعباس آمد؟

یک مدرس دانشگاه در حوزه ارتباطات درباره عملکرد رسانه ها در حادثه انفجار بندر شهید رجایی معتقد است: هنوز سیستم منسجمی برای مقابله با بحران های رسانه ای نداریم و روایتگر اول نیستیم.

حمید شکری خانقاه در گفت وگویی با مجله gcorg درباره عملکرد رسانه ها در پوشش اخبار مربوط به حادثه انفجار بندر شهید رجایی در پاسخ به اینکه با توجه به تجربه بحران های گذشته مانند پلاسکو متروپل و … تا چه میزان رسانه های ما توانستند در حادثه جدید (انفجار بندر شهید رجایی) روزنامه نگاری بحران را در حد استاندارد ارائه کنند؟ اظهار کرد: باز هم طبق معمول در بحث بحران عقب ماندیم و متوقف شدیم. هنوز سیستم منسجمی برای مقابله با بحران های رسانه ای نداریم.

او درباره عملکرد رسانه های رسمی در حادثه بندرعباس ادامه داد: روایتگر اول نیستیم و همچنان رسانه های مختلف به ویژه از شبکه های اجتماعی رسانه نگارها همچنان خبر اول هستند. حتی صداوسیمای ما متاسفانه طبق اغلب مواقع عقب است.

وقتی ما چیزی ننویسیم دیگران برای ما خواهند نوشت

او درباره عملکرد خبرگزاری ها با بیان اینکه مرجعیت رسانه ای در بحران را از دست داده ایم گفت: نمی دانیم چه بلایی سر خبرگزاری ها آمده. یک زمانی ثانیه برای خبرگزاری ها مهم بود و خبر اول را به ثانیه می زدند که بگویند روایتگر اولین خبر بوده اند اما حالا خبرگزاری های ما به ساعت هم عقب اند و مقابل رسانه نگارها و انسان رسانه ها عقب نشینی کرده اند؛ لذا عملاً از آن روایتگری اول غفلت خواهند کرد و وقتی ما چیزی ننویسیم دیگران برای ما خواهند نوشت. به ویژه دشمنان ما خصوصاً خبرگزاری های خارجی ما خصوصاً رسانه های دیگری که مدام به مسائل دامن می زنند.

از بحران های گذشته درس نگرفته ایم

او با بیان اینکه ستاد مدیریت بحران ما هنوز از بحران های گذشته درس نگرفته است اظهار کرد: به رغم بحران هایی که پیش از این داشته ایم روند رو به جلویی را در پوشش اخبار بحران تجربه نمی کنیم. هنوز مدیریت ستاد بحران ما از بحران های قبلی درس نگرفته است؛ به علت اینکه مشاوران صالح کارآمد توانمند یا کارشنان حوزه رسانه ارتباطات و روابط عمومی در کنار این ها قرار نگرفته اند. در واقع بُعد امنیتی ـ حفاظتی ستاد مدیریت بحران از بُعد رسانه ای و افکار عمومی قوی تر است و این خطرناک است؛ چراکه در بحث جنگ رسانه بُعد امنیتی مان باید توسط کارشناسان رسانه و ارتباطات تعریف شود.

رسانه های ما در عنصر روایت ضعف دارند

شکری خانقاه با اشاره به اینکه رسانه های ما در عنصر روایت ضعف دارند گفت: اگر استخوان بندی رسانه صحت دقت و سرعت است در بحث سرعت کم کاری کردیم و در ادامه آن سرعت باید قدرت تحلیل گری را هم بیشتر می کردیم.

این مدرس ارتباطات درباره عملکرد رسانه ها برای دستیابی به جایگاه روایت اول نیز اظهار کرد: فیک نیوزها به یک باره وارد می شوند و خبرهایی منتشر می شود که نه رد نمی شود نه تایید؛ در حالی که در این میان خبرگزاری ها و گزارشگران رسمی ما باید به عمق داستان و ماجرا بروند. در گذشته وقتی یک بحران در جایی از کشور پیش می آمد خبرگزاری ها فورا گزارشگر خود را اعزام می کردند. حالا چه تعداد از این خبرگزاری های ما گزارشگر اعزام کردند؛ اغلب آنها هم از دور مثل همین گزارشگرانی که آن ور آب می نشینند خبرها را گلچین و از زاویه خودشان مطرح می کنند. در حالی که اگر خبری فیک مطرح شد سریع رسانه ها باید وارد عمل شوند و تکلیف این خبرها را روشن کنند. ما اینها را نداریم و مردم هم در این میان سردرگم می شوند؛ در شرایطی که رسانه نگار تحقیقی رسمی معتبر و کسی که حرف اول و آخر را بزند در حوزه رسانه نداریم.

مجله gcorg «غلط» بر فیک نیوزها بزنیم

او در پاسخ به اینکه برای مقابله با فیک نیوزها چه باید کرد گفت: باید جسورانه قاطعانه و شجاعانه فیک نیوزها را بازنشر داد اما با مُهر «غلط»؛ یعنی تمام رسانه ها باید یک لوگوی «غلط» داشته باشند و همان خبر فیک را با آن لوگو بازنشر دهند و در ادامه هم دربار آن توضیح دهند.

شکری خانقاه در پایان درباره راه هایی که به افزایش سرعت عملکرد رسانه های رسمی در بحران ها می انجامد اظهار کرد: رسانه ها در درجه اول برای مدیریت بحران باید یک تیم و یک کارگروه تشکیل دهند. اگر این مرجعیت را رسانه های رسمی ما پیدا کنند صداوسیما هم دنبالشان می آید ستاد بحران هم دنبالشان می آید و از خدمات شان استفاده می کند. ولی اینکه رسانه منتظر باشد مدیریت بحران و ستاد بحران بیاید و با رسانه ها جلسه تشکیل بدهد این اتفاق پیش نخواهد آمد. باید خود رسانه ها یک کارگروه تشکیل دهند از کارشناسان مختلف از جمله کارشناسان ارتباطات دعوت کنند و چون نگاه فقط رسانه ای نیست نگاه امنیتی هم دارد نگاه ارتباطی سیاسی هم دارد از کارشناسان مختلفی دعوت کنند و این کارگروه ستاد بحران مربوط به خود خبرگزاری های رسمی باشد و در بحران های مختلف خودشان سریع گزارشگر اعزام کنند.

پایان خبر مجله gcorg

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "تجربه پلاسکو و متروپل به کمک انفجار بندرعباس آمد؟" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "تجربه پلاسکو و متروپل به کمک انفجار بندرعباس آمد؟"، کلیک کنید.